Energiförbrukning

Konstant nedkylning kräver mycket energi. Kyl och frys kan ibland stå för en femtedel av hemmets totala elförbrukning. Sedan 1995 ska alla kylskåp vara energimärkta med en skala från A till G. Sedan dess har mer energisnåla modeller utvecklats, varför man behövt lägga till märkningarna A+, A++ och A+++. Tidigare var kylskåp av klass C vanligast. Att byta från C till A+ kan minska kylskåpets elförbrukning med 50% vilket med rådande elpriser kan bli en betydande besparing över tid.

Energiförbrukning kylskåp

Energimärkningen har dock utsatts för kritik. 2007 testade energimyndigheten flera A-märkta kylskåp och fann att sju av tio förbrukade mer energi än utlovat. En avvikning på 15% tillåts enligt märkningen, något som vissa tillverkare tycks utnyttja.

Vissa energisnåla kylskåp klarar inte heller av att kyla ner maten tillräckligt snabbt, vilket beror på att de har svag kompressor. Samtidigt finns det kylskåp som både är bra och energisnåla, och det rekommenderas att man köper ett kylskåp märkt A, A+, A++ eller A+++. Det räcker dock inte att kolla på energimärkningen när man väljer kylskåp. Ett högt pris är inte heller en garanti för att kylskåpet håller en låg energiförbrukning, även billiga kylskåp kan idag hålla en mycket hög energiprestanda.

Samtidigt finns det andra saker du bör tänka på för att minska kylskåpets och frysens elförbrukning:

  • Kylskåpets placering har betydelse. Ställ det till exempelvis inte bredvid ugnen.
  • Tina fryst mat i kylen så återvinner du energin som gick åt till att frysa ner den. Låt också mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.
  • Kylskåpet böra hålla en snittemperatur på fem grader, är den lägre slösar du med el. Vissa modeller visar temperaturen på utsidan, annars kan man ställa in en termometer i ett glas vatten över natten och mäta hylla för hylla.
  • Frysen bör vara minus 18 grader vid lagring och minus 25 grader vid infrysning. För varje grad under minus 18 ökar elförbrukningen med 5%. Använd infrysningsknapp om det finns.
  • Dammsug baksidan regelbundet.

Frosta av frysen regelbundet, tjocka islager kan fördubbla energianvändningen. Här kan du jämföra elpriser och se hur mycket du kan spara genom att följa råden ovan. Se även över dina uppvärmningskostnader när du ändå är i färd med att se över energiförbrukningen i hemmet. Här hittar du en bra resurs för att jämföra luftvärmepumpar.

Kolla ditt kylskåps energistatus

Gå igenom följande checklista för att ta reda på ditt kylskåps energistatus. - Lägg en ficklampa i kylskåpet och stäng dörren. Ser du något ljus kring dörrlisterna? Om svaret är ja, bör du byta kylskåp. - Står kylskåpet nära en värmekälla? Om svaret är ja bör du flytta kylskåpet till en svalare plats för att undvika onödig elförbrukning.

Lägst ljudnivå

Att ha ett kylskåp som konstant avger störande ljud är något man vill undvika så långt det är möjligt. Tyvärr är man idag tvungen att stå ut med lite ljud från sitt kylskåp men detta ska självklart vara minimalt. Följande kylskåp har en av marknadens lägsta ljudnivåer.SMEG FAB10RR Energiklass: A+ Freonfritt, Ljudnivå: 37dB(A), 7.635 kr

Störst kapacitet

För den stora familjen finns det aldrig för mycket utrymme i kylskåpet. Att ha plats för barnens matsäckar, veckans middagar är ett måste. Därför rekommenderar vi nedan kylskåp för dig som vill ha ordentligt med utrymme. Liebherr CBNP 5156-21 001 Energiklass: A++, NoFrost/Automatisk avfrostning, Höjd: 2020 mm, 33.499 kr