Kylningstekniker

För att ett kylskåp ska vara möjligt krävs en teknik som använder energi för att alstra kyla. Idag finns det flera tekniker som åstadkommer detta.

Kompressor

Den vanligaste typen av kylskåp är så kallade kompressor-kylsåp, som använder ungefär samma teknik som vid luftkonditionering. Kompressorn används för att pumpa ett kylmedel från högt till lågt tryck, varvid det kyls ned och avger värme. Kylmedlet är en gas, idag vanligtvis isobutan. Det går genom ett slutet system där de varma slingorna med högt tryck finns på utsidan av skåpet och de kalla slingorna med lågt tryck finns på insidan.

Kompressor kylskåp

Kompressorkylskåp är den mest effektiva och minst energikrävande typen av kylskåp. En nackdel är att de inte är tysta, då kompressorn avger ljud. I kombiskåp med både kyl och frys används ofta samma kompressor både för kylning och frysning.

Absorption

Absorptionskylskåp var den typ kylskåp som gjorde Electrolux framgångsrika. Till skillnad från kompressorkylskåp är de tysta och har inga rörliga delar. Kylskåpet drivs av exempelvis fotogen eller gasol och gör så att ett kylmedel absorberar värme från kylskåpet, varvid det kyls ned. Idag används absorption bland annat i husvagnar, och för storskalig kylning i fjärrvärmeanläggningar.

Termoelektrisk

Vid termoelektrisk kylning leds likström  genom ett så kallat peltierlelement, som då blir kallt på ena sidan och varmt på andra. Flänsar används för att skapa en stor avledningsyta. Kylningen är helt tyst, men ibland används fläktar för att avleda värme. Tekniken används bland annat vid kylboxar. Nackdelen är att verkningsgraden bara är några få procent.

Kolla ditt kylskåps energistatus

Gå igenom följande checklista för att ta reda på ditt kylskåps energistatus. - Lägg en ficklampa i kylskåpet och stäng dörren. Ser du något ljus kring dörrlisterna? Om svaret är ja, bör du byta kylskåp. - Står kylskåpet nära en värmekälla? Om svaret är ja bör du flytta kylskåpet till en svalare plats för att undvika onödig elförbrukning.

Lägst ljudnivå

Att ha ett kylskåp som konstant avger störande ljud är något man vill undvika så långt det är möjligt. Tyvärr är man idag tvungen att stå ut med lite ljud från sitt kylskåp men detta ska självklart vara minimalt. Följande kylskåp har en av marknadens lägsta ljudnivåer.SMEG FAB10RR Energiklass: A+ Freonfritt, Ljudnivå: 37dB(A), 7.635 kr

Störst kapacitet

För den stora familjen finns det aldrig för mycket utrymme i kylskåpet. Att ha plats för barnens matsäckar, veckans middagar är ett måste. Därför rekommenderar vi nedan kylskåp för dig som vill ha ordentligt med utrymme. Liebherr CBNP 5156-21 001 Energiklass: A++, NoFrost/Automatisk avfrostning, Höjd: 2020 mm, 33.499 kr